The Nook House

The Nook House

Location:    The Nook House, North London

Wood Supplier:   Brooks Bros

Architect:   Draisci Studio

Structural EngineerFoster Structures

Structural EngineerQ Projects

Wood Species:     Siberian Larch

Brooks Brothers are a TTF Responsible Purchaser, procuring legally-harvested, sustainably-grown hardwoods and softwoods from across the globe.

 

Processes are monitored through the TTF’s Responsible Purchasing Policy (RPP) due diligence system, to which all Federation members adhere. Brooks Brothers also have a five-year environmental strategy, regularly reviewed and renewed, and publicly publish their certified sourcing performance data.

Project Information

Location:    The Nook House, North London

Wood Supplier:   Brooks Bros

Architect:   Draisci Studio

Structural EngineerFoster Structures

Structural EngineerQ Projects

Wood Species:     Siberian Larch

TTF Member

Brooks Brothers are a TTF Responsible Purchaser, procuring legally-harvested, sustainably-grown hardwoods and softwoods from across the globe.

 

Processes are monitored through the TTF’s Responsible Purchasing Policy (RPP) due diligence system, to which all Federation members adhere. Brooks Brothers also have a five-year environmental strategy, regularly reviewed and renewed, and publicly publish their certified sourcing performance data.

Smooth flow from vertical to horizontal

Draisci Studio designed a creative solution to the location of a major drainage culvert and pipework in the garden of this London property. Adding flowing yet incremental spaces and floating a kitchen nook out over the culvert helped protect privacy from overlooking buildings. Timber being a lighter material than concrete also made its use more appropriate in the circumstances.

 

In discussion with TTF member Brooks Brothers, a profile of Siberian Larch, suitable for both cladding and decking, was chosen. No treatment was needed for this slow-growing, more dense species. The timber creates a seamless flow between the vertical and horizontal spaces, giving a feeling of continuity between inside and outside. Timber was also easier for contractors Qprojects to adapt on-site.

Other projects

Coleraine Campus Brooks Bros

Coleraine Campus Brooks Bros

 

Fell Foot Active Base Brooks Bros

Fell Foot Active Base Brooks Bros

 

GlaxoSmithKline Laboratories Binderholz

GlaxoSmithKline Laboratories Binderholz