Bucharest House

Bucharest House

Location:  Bucharest House, London

ArchitectArboreal Architecture

Growing the Use of Wood

 

TimberWorks case studies are published by the Timber Trade Federation, as part of its mission to grow the use of wood.  The Federation’s Responsible Purchasing Policy, to which all its members must adhere, has been recognised widely for its rigour and independent audits.  Procuring wood products from a TTF member thus represents ‘Timber you can Trust’.  The Federation also drives continuous improvement, such as its actions to promote accurate product descriptions for plywoods, treated timber products, timber cladding and flooring.  Look for the TTF Responsible Purchasing logo and find a member here.

Project Information

Location:  Bucharest House, London

ArchitectArboreal Architecture

Responsible Sourcing

Growing the Use of Wood

 

TimberWorks case studies are published by the Timber Trade Federation, as part of its mission to grow the use of wood.  The Federation’s Responsible Purchasing Policy, to which all its members must adhere, has been recognised widely for its rigour and independent audits.  Procuring wood products from a TTF member thus represents ‘Timber you can Trust’.  The Federation also drives continuous improvement, such as its actions to promote accurate product descriptions for plywoods, treated timber products, timber cladding and flooring.  Look for the TTF Responsible Purchasing logo and find a member here.

Raising the roof with curved glulam

As part of a three-storey retrofit in south west London, Arboreal Architecture created an innovative solution to adding volume on the uppermost floor.  A curved glulam timber roof structure adds both height and character to the space, curving with the rising of the roof to create a generous space.

 

Typically, glulam beams are made from 20mm laths; the Spruce glulam for this project needed to achieve very tight radius curves, so 5mm laths were laminated together to give the desired effect.  The curves stretching up the stairs and across the loft connect the spaces above and below. Timber was extensively used throughout the retrofit delivering a natural aesthetic and offering a sense of continuity and warmth.

Download this #TimberWorks project as a .pdf by clicking on the button below.

Other projects

Coleraine Campus Brooks Bros

Coleraine Campus Brooks Bros

 

Fell Foot Active Base Brooks Bros

Fell Foot Active Base Brooks Bros

 

GlaxoSmithKline Laboratories Binderholz

GlaxoSmithKline Laboratories Binderholz