Hackney Extension

Photo credit: Ben Blossom

Hackney Extension

Location: Hackney Extension, Hackney

ArchitectProctor and Shaw

Growing the Use of Wood

 

TimberWorks case studies are published by the Timber Trade Federation, as part of its mission to grow the use of wood.  The Federation’s Responsible Purchasing Policy, to which all its members must adhere, has been recognised widely for its rigour and independent audits.  Procuring wood products from a TTF member thus represents ‘Timber you can Trust’.  The Federation also drives continuous improvement, such as its actions to promote accurate product descriptions for plywoods, treated timber products, timber cladding and flooring.  Look for the TTF Responsible Purchasing logo and find a member here.

Project Information

Location: Hackney Extension, Hackney

ArchitectProctor and Shaw

Responsible Sourcing

Growing the Use of Wood

 

TimberWorks case studies are published by the Timber Trade Federation, as part of its mission to grow the use of wood.  The Federation’s Responsible Purchasing Policy, to which all its members must adhere, has been recognised widely for its rigour and independent audits.  Procuring wood products from a TTF member thus represents ‘Timber you can Trust’.  The Federation also drives continuous improvement, such as its actions to promote accurate product descriptions for plywoods, treated timber products, timber cladding and flooring.  Look for the TTF Responsible Purchasing logo and find a member here.

Connecting to Nature in the midst of the Capital

Connecting to nature in the centre of London is essential to wellbeing. Proctor & Shaw transformed the relationship between this Victorian ground floor flat and its large garden by designing a pavilion with added ceiling height, sinking the floor level into the garden and using a timberframed roof structure to create a seamless flow between the internal and external spaces.

 

Using timber frame offered design flexibility, and also ease of installation, as contractors are familiar with timber and how to work with it. Timber flooring throughout the rest of the flat combined to create a sense of continuity between old and new spaces. Fixed joinery such as the white cabinetry was created using shop-sprayed, moisture-resistant MDF.

Download this #TimberWorks project as a .pdf by clicking on the button below.

Other projects

Coleraine Campus Brooks Bros

Coleraine Campus Brooks Bros

 

Fell Foot Active Base Brooks Bros

Fell Foot Active Base Brooks Bros

 

GlaxoSmithKline Laboratories Binderholz

GlaxoSmithKline Laboratories Binderholz