Import Building

Import Building

Location:   Import Building, London

ArchitectStudio RHE

Growing the Use of Wood

 

TimberWorks case studies are published by the Timber Trade Federation, as part of its mission to grow the use of wood.  The Federation’s Responsible Purchasing Policy, to which all its members must adhere, has been recognised widely for its rigour and independent audits.  Procuring wood products from a TTF member thus represents ‘Timber you can Trust’.  The Federation also drives continuous improvement, such as its actions to promote accurate product descriptions for plywoods, treated timber products, timber cladding and flooring.  Look for the TTF Responsible Purchasing logo and find a member here.

Project Information

Location:   Import Building, London

ArchitectStudio RHE

Responsible Sourcing

Growing the Use of Wood

 

TimberWorks case studies are published by the Timber Trade Federation, as part of its mission to grow the use of wood.  The Federation’s Responsible Purchasing Policy, to which all its members must adhere, has been recognised widely for its rigour and independent audits.  Procuring wood products from a TTF member thus represents ‘Timber you can Trust’.  The Federation also drives continuous improvement, such as its actions to promote accurate product descriptions for plywoods, treated timber products, timber cladding and flooring.  Look for the TTF Responsible Purchasing logo and find a member here.

Swift build uplifts local environment 

Using timber to change the dynamic of a post-modern office block to a more natural, welcoming environment, while still adding value to the building, has proved a multiple award-winner for Studio RHE architects.  The Import Building at Republic, formerly known as East India Dock, is the first phase of a regeneration focused on bringing a sense of community, wellbeing, and creativity to the local area.  Overlooking a large lake, the use of natural materials was a key design motif.  Timber was chosen for its warmth, and its visual and textural characteristics.  The light weight of the offsite-fabricated engineered structural timber elements allowed existing foundations to be used for the extension of retail facilities, minimising both waste and build time.  Careful design detailing also meant no further protective timber treatment was needed.

 

Carbon Negative

An engineered timber grid infill extended the atrium providing 15,000 sq ft of additional space and five modules, designed for flexible retail environments, slotted between the timber columns and beams.  The new atrium structure utilised pre-fabricated glulam beams and CLT (cross-laminated timber) floor slabs, manufactured in Austria and shipped to the UK for rapid assembly on site.  The external space also used timber to reinvigorate the area, creating a public garden and an external break-out meeting space.  The vast use of timber in the building’s extension and atrium proved carbon-negative, and the building received a ‘Very Good’ BREEAM rating.

Other projects

Coleraine Campus Brooks Bros

Coleraine Campus Brooks Bros

 

Fell Foot Active Base Brooks Bros

Fell Foot Active Base Brooks Bros

 

GlaxoSmithKline Laboratories Binderholz

GlaxoSmithKline Laboratories Binderholz