Oliphant Street

Paper House Project

Location:  Oliphant Street, Westminster

ArchitectPaper House Project

Growing the Use of Wood

 

TimberWorks case studies are published by the Timber Trade Federation, as part of its mission to grow the use of wood.  The Federation’s Responsible Purchasing Policy, to which all its members must adhere, has been recognised widely for its rigour and independent audits.  Procuring wood products from a TTF member thus represents ‘Timber you can Trust’.  The Federation also drives continuous improvement, such as its actions to promote accurate product descriptions for plywoods, treated timber products, timber cladding and flooring.  Look for the TTF Responsible Purchasing logo and find a member here.

Project Information

Location:  Oliphant Street, Westminster

ArchitectPaper House Project

Responsible Sourcing

Growing the Use of Wood

 

TimberWorks case studies are published by the Timber Trade Federation, as part of its mission to grow the use of wood.  The Federation’s Responsible Purchasing Policy, to which all its members must adhere, has been recognised widely for its rigour and independent audits.  Procuring wood products from a TTF member thus represents ‘Timber you can Trust’.  The Federation also drives continuous improvement, such as its actions to promote accurate product descriptions for plywoods, treated timber products, timber cladding and flooring.  Look for the TTF Responsible Purchasing logo and find a member here.

Easier solution with party walls

Paper House Project architects used timber frame construction for a less carbon-intensive solution when re-building an extension to this Victorian property in London. Timber frame presented an adaptable solution when it came to the party wall, and was easier for contractors to manage through the only access, which was through the front of the mid-terrace house. Using timber and a cantilevered slab footing for the extension flank wall enabled the existing boundary wall to be retained.

 

Large format timber windows and roof-lights combined with bespoke carpentry enabled every centimetre of space to be utilised, creating defined areas for cooking, eating and relaxing. Using A-grade faced plywood meant greater durability and enabled the plywood to be sealed.

Download this #TimberWorks project as a .pdf by clicking on the button below.

Other projects

Coleraine Campus Brooks Bros

Coleraine Campus Brooks Bros

 

Fell Foot Active Base Brooks Bros

Fell Foot Active Base Brooks Bros

 

GlaxoSmithKline Laboratories Binderholz

GlaxoSmithKline Laboratories Binderholz