Woodworker’s Studio

Woodworker’s Studio

Location: Woodworker’s Studio, Tufnell Park

Growing the Use of Wood

 

TimberWorks case studies are published by the Timber Trade Federation, as part of its mission to grow the use of wood.  The Federation’s Responsible Purchasing Policy, to which all its members must adhere, has been recognised widely for its rigour and independent audits.  Procuring wood products from a TTF member thus represents ‘Timber you can Trust’.  The Federation also drives continuous improvement, such as its actions to promote accurate product descriptions for plywoods, treated timber products, timber cladding and flooring.  Look for the TTF Responsible Purchasing logo and find a member here.

Project Information

Location: Woodworker’s Studio, Tufnell Park

Responsible Sourcing

Growing the Use of Wood

 

TimberWorks case studies are published by the Timber Trade Federation, as part of its mission to grow the use of wood.  The Federation’s Responsible Purchasing Policy, to which all its members must adhere, has been recognised widely for its rigour and independent audits.  Procuring wood products from a TTF member thus represents ‘Timber you can Trust’.  The Federation also drives continuous improvement, such as its actions to promote accurate product descriptions for plywoods, treated timber products, timber cladding and flooring.  Look for the TTF Responsible Purchasing logo and find a member here.

Contrasting textures and colours

A desire for a multi-function studio space for a woodworker and musician, with a stronger connection between garden and family living areas, gave architects Bradley Van Der Straeten an opportunity to design contrasts in texture and colours utilising different finishes and materials.

 

Bespoke storage in the extended ground floor studio-come-workshop in a soft, Oak veneered finish contrasted with the concrete floor.  Externally, the ancient Japanese technique of charring timber to improve its longevity and aesthetic contrasts against the bronzed steel staircase to the upper balcony and dining/living space. The natural look and feel of timber inside the property chimes with the views into the extensive garden.

Download this #TimberWorks project as a .pdf by clicking on the button below.

Other projects

Coleraine Campus Brooks Bros

Coleraine Campus Brooks Bros

 

Fell Foot Active Base Brooks Bros

Fell Foot Active Base Brooks Bros

 

GlaxoSmithKline Laboratories Binderholz

GlaxoSmithKline Laboratories Binderholz